Simbolurile de ingrijire a articolelor de imbracaminte

Pentru a preveni deteriorarea hainelor, este esential sa cunoasteti principalele simboluri folosite pentru etichetarea produselor textile

Simbolurile de spalare pentru haine sau simboluri de ingrijire, sunt pictograme ce se regasesc pe etichetele atasate articolelor de imbracaminte, pentru a indica modul in care ar trebui curatate acestea. In functie de tara sau regiune, pictogramele pot fi diferite si pot fi insotite de instructiuni scrise.

Lista simbolurilor de pe etichete

simboluri etichete

Initial o marca protejata, pe deplin recunoscuta de standardul ISO 3758

Cele cinci simboluri de ingrijire sunt marci comerciale protejate in majoritatea tarilor. Acestea nu pot fi reproduse, emise sau utilizate fara un acord special de licenta cu GINETEX, coproprietar al marcilor comerciale impreuna cu COFREET. Acest acord de licenta de proprietate intelectuala obliga companiile sa utilizeze corect simbolurile in orice moment.

Simbolurile GINETEX sunt, de asemenea, la originea standardului international EN ISO 3758.

Eticheta imparte metodele si etapele spalarii, asociind fiecareia cate un simbol diferit.
Etichetele hainelor furnizeaza informatii folositoare care va pot salva timp dar si bani.
Lista simbolurilor pe etichete de compozitie

Simbolurile si semnele de pe eticheta

simboluri calcare

Licentiatilor li se cere sa utilizeze in permanenta corect simbolurile, in conformitate cu instructiunile aplicabile. Utilizarea neautorizata sau necorespunzatoare a simbolurilor poate duce la actiune in justitie.

Companiile comerciale (angrosisti, importatori etc.) sunt obligati sa asigure obligatia etichetarii corecte a ingrijirii in conformitate cu liniile directoare GINETEX in comenzile plasate la furnizorii lor.

Atunci cand cumpara materiale textile, consumatorii ar trebui sa verifice articolele textile inainte de a le cumpara si sa se asigure ca acestea prezinta simbolurile de ingrijire pentru instructiuni de ingrijire corespunzatoare.

Simbolurile si semnele de pe eticheta cu instructiuni de intretinere ale hainelor spalare, inalbire, uscare
Ele iti arata cum sa iti ingrijesti corespunzator hainele, dar si tratamentul maxim pe care il poate suporta o tesatura.

Furnizati informatii maxime pentru ingrijirea textilelor

Simbolurile etichetei de ingrijire ofera informatii despre tratamentul maxim permis si despre ingrijirea adecvata a textilelor. Prin urmare, sunt destinate atat consumatorilor, cat si profesionistilor de curatare (spalatorii, curatare uscata).

Simboluri pentru intretinerea hainelor

intretinere textile

Simbolurile se refera la cel mai critic aspect al tratamentului de ingrijire al unui articol textil. Aceasta include: colorare, finisare, accesorii (cum ar fi butoane, fermoare) si aplicatii.

Detaliile apartin producatorilor si trebuie sa fie veridice.
Cu toate acestea, etichetarea pentru ingrijire nu este o garantie a calitatii.

Tratament maxim posibil, dar poate fi mai mic ...

Grija acordata pe baza informatiilor date pe eticheta ofera o garantie ca produsul textil nu va fi deteriorat. Cu toate acestea, nu garanteaza ca tot felul de murdarie si pete vor fi de fapt indepartate.

Simboluri pentru intretinerea hainelor Descopera ce inseamna fiecare semn de intretinere de pe eticheta hainelor pentru a le ingirji cat mai bine
Simbolurile de spalare haine, numite de asemenea si simboluri de ingrijire, sunt pictograme ce se regasesc pe etichetele atasate articolelor de imbracaminte

Sunt intotdeauna permise tratamente mai usoare si temperaturi mai scazute decat cele indicate pe eticheta.

Pentru o mai mare claritate, seria completa de simboluri trebuie inclusa pe etichete, fara exceptie. Urmatoarele

Ghid explicativ pentru simbolurile de pe etichetele hainelor

simboluri etichete haine

Informatii ce trebuie incluse pe etichetele destinate produselor textile

- sa explice compozitia tesaturii (in procente, in ordine descrescatoare)
- sa utilizeze un text clar si lizibil, scris in mod uniform (cu litere de acelasi tip, aceeasi marime si acelasi stil)
- sa includa o separare clara intre informatiile referitoare la compozitia textila si alte tipuri de informatii (de exemplu cele privind intretinerea produsului)


Ghid explicativ pentru simbolurile de pe etichetele hainelor
Eticheta produselor textile trebuie sa contina si indicarea modului de intretinere a produselor textile, prin utilizarea simbolurilor prevazute
Imprimarea simbolurilor pe etichetele textile necesita utilizarea unor consumabile ce asigura rezintenta la caldura si abraziune